Skæl i hovedbunden
Derfor når de enkelte hudceller ikke at modnes og blive til den glatte og jævne overflade, som kendertegner normal hud. De enkelte celler når så ikke at modnes og danne det glatte overfladelag, der kendetegner normal hud.
Produkter der anbefales mod skæl i hovedbunden, kan ses her
Årsager til skæl
Skæl opstår i langt de fleste tilfælde som følge af gærsvampen Pityrosporum ovale (også kaldet Malassezia furfur), der findes i alle raske menneskers hovedbund.
Svampen kan ikke ses med det blotte øje og er almindeligvis ganske harmløs.
Hos ca. hver femte dansker forekommer gærsvampen dog i unormalt stort antal. Det medfører, at hudcellerne ikke, som normalt, afstødes celle for celle, men drysser af i store flager eller skæl. Såvel størrelsen af skællene som graden af kløe i hovedbunden afhænger af, hvor svært angrebet du er. I meget slemme tilfælde kan skæl føre til hårtab.
Skæl i hovedbunden og i håret hos en kvinde
Interne faktorer i forbindelse med tør hovedbund
Konsistensen og størrelsen af skæl afhænger af, hvor hurtigt udskiftningen af døde hudceller forløber, samt om du døjer med tør hovedbund eller fedtet hovedbund. Med andre ord; det er mængden af talg i hovedbunden, der afgør om du får tørre skæl eller fedtede skæl i hårbunden.
» Tørre skæl – ved tør hovedbund er skæl ofte så tørre, at de smuldrer og får den pulveragtige konsistens, vi ser når skæl drysser ned på vores tøj som små flager af sne. Tør hovedbund skyldes af forskellige årsager mangel på talg, som er hudens naturlige fedtstof.(læs om tør hovedbund)
» Fedtede skæl – Ved fedtet hovedbund får skæl en fedtet konsistens, der ligner “cornflakes” i form af en gullig belægning i hårbunden. Den overskydende olie på hovedbunden, for meget kolesterol, fedt og forurenede stoffer kan give fedtede skæl, hvilket kan lukke hårsækkene og give alvorlige problemer med håret. Fedtede skæl kan være fastsiddende og danne skorper. Desuden kan fedtede skæl medføre hudirritation og voldsom kløe i hovedbunden med rødme. Fedtede skæl opstår ofte i forbindelse med skæleksem (seboroisk dermatit), hvor en overproduktion af talg danner skorper eller flager af skæl i hovedbunden.
Da skæl ved skæleksem kan ramme andre seboriske områder end hovedbunden – som f.eks. øjenbryn, næse, ører, mund, arme, bryst og lyske – er det let at forveksle skæleksem med psoriasis. Desuden ligner skæleksem til forveksling de skorper og skæl, som ses ved psoriasis. (Læs om psoriasis i hovedbunden).
Produkter der anbefales mod skæl i hovedbunden, kan ses her
Behandling af skæl i hovedbunden
Skæl i hovedbunden er ikke blot æstetisk og socialt til gene, men også fysisk ubekvemt, da hudirritation og rødme kan opstå. Undgå at kradse i dine skæl. Kløe i hovedbunden kan være så voldsom, at patienten klør sig i en sådan grad, at huden sprækker, hvilket i sig selv øger risikoen for infektioner, især fra stafylokker og steptokokker. Undgå derfor at kradse, selvom det klør.
Da gærsvampens vækstbetingelser fremmes af sukker, bør man først og fremmest afholde sig fra at spise mad med stor koncentration af sukker og gær. F.eks. bør man holde sig fra brød og kager indeholdende hvidt mel.
Shampoo indeholder en kombination af ingredienser til at kontrollere skæl i hovedbunden:
· Salicylsyre løsner effektivt døde hudceller (skæl) og skorpedannelse fra hovedbunden. En populær shampoo indeholdende salicylsyre er Sebulex.
· Zinkpyrithion dræber gærsvampen pityrosporum Ovale. Zinkpyrithion findes i shampooen Head & Shoulders og er en svovlforbindelse, der kan såvel opløse skæl som have en anti-bakteriel og svampehæmmende virkning.
· Selendisulfid har ligesom Zinkpyrithion gærsvampen Piryrosporum Ovale. Dog kan det ikke anbefales at anvende Selendisulfid i længere perioder af gangen, da det kan føre til fedtet hårbund. Selendisulfid er anvendt i shampoos såsom Selsun Blue.
· Ketoconazole findes i Nizoral og er ligeledes effektiv mod gærsvamp.
Disse normale shampoos fjerner afskalninger. Selvom regelmæssig anvendelse af shampoo ikke kan udrydde al skæl, kan skælshampoo reducere gendannelse af skæl i hovedbunden.
Desuden er sol effektivt mod skæl, så længe soldyrkningen ikke overdrives.