Seboré i hovedbund

/Seboré i hovedbunden

Seboré i hovedbunden

om Seboré i hovedbund

Seboré (Seborrhoeic dermatitis) er en overproduktion af talg forårsaget af forstyrrelser i hudens talgkirtler. I bunden af hver hårsæk dannes der hele tiden talg, som er et slags fedtstof, hvis opgave er at smørre hårsækkene og holde det øverste hudlag smidigt.

Fra hårsækkene (Folliklerne) i seboroiske områder kan man let trykke tynde gullige, trådformede fedtcylindre ud. Overproduktionen af fedtstof i hårsækkene medfører en unormalt hurtig udskiftning af hudceller, hvilket viser sig i form af skælagtige flager eller

skorper i hovedbunden. Dette kan føre til hårtab. Hos voksne kan Seboré udarte sig i form af skæl på rødlige, irriterede hudpartier i hovedbunden.

sebore

Seboré hos en ung mand

De nøjagtige årsager til, at enkelte har overproduktion af talg vides endnu ikke. Produktionen menes at være påvirket genetiske forhold, hormoner (f.eks. dihydrotestosteron), alder, kost osv. Dog synes centralnerve og immunsystemet at have betydning for udbredelsen af Seboré, da seboeisk eksem, rammer helt op til 80 % af AIDS-patienter.

Seboré kan også ramme spædbørn , fra når de er få uger gamle. Sygdommen viser sig i form af fede skæl med en gulbrun farve i hovedbunden. Hos spædbørn er tilstanden ufarlig og forbigående. Symptomerne kan let forveksles med arp, men for at dæmpe eller fjerne kløen kan urenhederne fjernes ved brug af produkter, der renser hovedbund.

Behandlingsmuligheder for seboré i hovedbund

Hos voksne er fuld helbredelse af Seboré ikke muligt, da sygdommen overvejende er genetisk bestemt. Ved behandling kan der dog være lange perioder uden symptomer.

I første omgang bør man benytte olier eller lotion til behandling af hovedbunden. Når produkterne efter et stykke tid har løsnet urenhederne, vaskes hår og hovedbund grundigt med shampoo. Brug aldrig fede hudpleje-produkter, da disse begunstiger vilkårene for SeboSé.
Såfremt denne behandlingsform ikke virker, er der tale om seboeisk eksem, hvilket bør behandles i samråd med farmaceut eller læge.

Hårshampoo med det virksomme stof Selundisulfid er at anbefalde mod gærsvamp. I mindre alvorlige tilfælde kan anti-skæl shampoo have en nyttig effekt. Selendisulfid findes bl.a. i shampoo såsom Selsun Blue

Desuden er shampoo med det virksomme stof Salicylsyre anbefalingsværdigt, da det forhøjer pH-værdien så meget, at gærsvampens mycelium dvs. den ikke-synlige del af svampen under hudoverfladen bliver beskadiget. Desuden bliver hudens yderste lag (hornlaget) blødt op og gør en afskalning af døde hudlag lettere. En shampoo, der indeholder salicylsyre, er Sebulex.