Andre symptomer i hovedbunden

/Hovedbundens symptomer

sår-bumser-eksem-kløe og svamp i hovedbunden

Hovedbundens symptomer

De fleste sygdomme og symptomer i hovedbunden og i håret skyldes forstyrrelser i hudens små talgkirtler. Ubalance (i form af enten en overflod eller et underskud) og mangel på hudens naturlige olie (talg) kan forårsage langt de fleste af de lidelser, vi kender i hovedbunden. Herved kan man hovedbundens flora af mikroganismer komme ud af balance.
Den mest betydningsfylde organisme, hvad angår fremkomsten af symptomer og sygdomme i hovedbunden er gærsvampen Pityrosporum Ovale (også kaldet Malassezi

furfur). I den forbindelse er det hensigtsmæssigt at have et indblik i, hvordan denne svamp i hovedbunden kan være årsag – eller medvirkende årsag – til mange af de symptomer, som mange af os døjer med i hverdagen.

Svamp i hovedbunden

Gærsvampen Pityrosporum Ovale lever i huden på alle mennesker – og dermed også i din hovedbund. Svamp i hovedbunden er ganske naturligt. Især i tilfælde af produktion af meget talg i huden kan hovedbundens flora af mikroorganismer komme i ubalance. Dette kan forårage hudsygdommen Pityriasis versicolor, som er en sygdom der består i svamp i hovedbunden – men findes også andre steder på kroppen.
Symptomerne ved hudsygdommen Pityriasis versicolor viser sig som fine brunlige skælpletter på hvid hud eller hvide skællende pletter på brunet hud – alt sammen forårsaget af Pytyrosporum Ovale, som efter eksempelvis solbadning kan gå fra at være en godartet svamp i hovedbunden til at være en ondartet svampeinfektion, der hærger og irriterer hovedbunden.
Fra en stille og ubemærket tilstedeværelse, får en ekstern faktor denne normalt godartede svamp i hovedbunden til at vokse uhæmmet. Selvom symptomerne ved denne svamp i hovedbunden ofte er beskrevet som kosmetiske, skal det påpeges, at Pityriasis versicolor kan forårsage kraftig kløe i hovedbunden.
Desuden kan Pityrosporum Ovale – som følge af eksterne og hormonelle forstyrrelser – være medvirkende årsag til en række andre symptomer. Denne svamp i hovedbunden har også indvirkning på eksem i hovedbunden.

Eksem i hovedbunden

Klik her for at se anbefalede produkter mod eksem i hovedbunden

Gærsvampen Pityrosporum Ovale er ikke i sig selv årsag til eksem i hovedbunden, men medvirkende til at forværre symptomerne af eksem i hovedbunden. Denne svamp i hovedbunden er i høj grad mistænkt som en forværrende faktor, da behandling maf gærsvampen har vist sig at være en effektiv behandlingsform mod en eksem i hovedbunden kaldet skæleksem.

Pityrosporum Ovale spiller hermed en væsentlig rolle i udviklingen af skæleksem (seboré), der er en af de mest udbredte former for eksem i hovedbunden. Der er her tale om en eksem i hovedbunden, der kan ramme såvel spædbørn som voksne.
Skæleksem ses hos voksne som skæl og skorper i områder på kroppen med store talgkirtler – i særdeleshed i hovedbunden.
I de første måneder af deres liv kan babyer døje med en eksem i hovedbunden kaldet arp, der kendetegnes ved rødme og gulige skæl.

Desuden mistænkes denne gærsvamp i hovedbunden også for at forværre børneeksem (atopisk eksem).

Fællesnævneren for symptomerne skæl, eksem i hovedbunden og pityriasis versicolor (for hvilke gærsvampen Pityrosporum Ovale mistænkes at være en forværrende faktor) er kløe i hovedbunden.

 

Vi anbefaler Nizoral 1% mod eksem i hovedbunden

Kløe i hovedbunden

Kløe i hovedbunden opstår som følge af de symptomer og sygdomme i hovedbunden, der udløses af pludselig ubalance i hovedbundens flora.
Den rødme, der ses i forbindelse med eksempelvis skæleksem i hovedbunden (f.eks. arp i hovedbunden), skyldes karspringninger. Rødme skyldes at blodkarrene udvides så voldsomt, at de bliver synlige gennem huden.

Rødme og kløe i hovedbunden er symptomer på følgende hovedbundssygdomme:

– Tør hovedbund – i det hele tiden kan tør hud føre til hudirritation, hvis symptomer er rødme og kløe i hovedbunden.
– Skæleksem og arp – skæleksem og arp i hovedbunden har gode vækstbetingelser i en fedtet hovedbund, hvor der er en overproduktion af talg. Svampen Pityosproum Ovales forværrer skældannelsen, som i høj grad forårsager såvel rødme som kløe i hovedbunden.
– Pityriasis versicolor – denne sygdom er mest kendt for sine kosmetiske symptomer, men resulterer desuden i en voldsom kløe i hovedbunden.

Sår i hovedbunden

Kløe i hovedbunden kan være en så voldsom og smertefuld hudirritation, at man let kan kradse og klø sig i sin ømme hovedbund. Det skal man passe på med, da hovedbundens tilstand bare bliver endnu værre og risikere at danne sprækker. I værste fald kan der gå infektion i hovedbunden.

Eftersom hovedbunden er yderst gennemblodet, ser sår i hovedbunden normalt alvorligere ud end de egentlig er. Ved meget stærke blødninger som eksempelvis overrivning af tindingens arterier (arteria temporalis) skal der straks ringes til lægevagten. Generelt bør man altid opsøge læge hvis man oplever voldsomme smerter i hovedbunden eller ofte har ondt i hovedbunden.

Hvad angår mindre sår i hovedbunden, bør man tage på skadestuen eller opsøge sin læge, da årsagen til såret ikke kan udelukke en indre blødning i hovedet eller i hjernen. Dette er især efter voldelige overfald eller en ulykke. Hvis en hjerneblødning ikke opdages i tide, er den dødelig.

Bemærk venligst sondringen mellem hovedbundssår og sår i hovedbunden:

– sår i hovedbunden er udtryk der almindeligvis anvendes om mindre sår opstået i forbindelse med overdreven kløe i hovedbunden. Herudover kan sår i hovedbunden skyldes:
– Bumser i hovedbunden
– Knopper i hovedbunden
– Tør hovedbund
– Dårlig hårpleje
– Psoriasis i hovedbunden
– Seboré
– Uvasket og meget fedtet hovedbund

Kort sagt bruges udtrykket “sår i hovedbunden” om småsår af mindre alvorlig karakter.

– hovedbundssår er et udtryk der typisk bruges om læsioner, skader eller sår af mere alvorlig karakter. Lægetilsyn er typisk anbefalet ved hovedbundssår.

Sår i hovedbunden kan også skyldes bumser i hovedbunden, eksem i hovedbunden eller tør hovedbund.

Bumser i hovedbunden

Bumser opstår ofte i hovedbunden. Hovedbunden er et såkaldt seboroisk område, hvor store talgkirtler danner sekreter af talg i hårfolliklerne (hårsækkene), hvilket manifesterer sig som cylindreformede hudorme. Da hårfolliklerne blokeres med talg og hyperkeratotiske produkter, opstår der en infektion i follikerne.
Den normalt godartede bakterie Propionibacterium Acnes spæres inde i den lukkede hudorm. For at komme ud bliver bakterien nødt til at omdanne det talg, der findes i hudormen til andre stoffer, der brister porene. Desværre påvirker stofferne det omkringliggende væv i en sådan grad, at infektionen forårsager bumser i hovedbunden – også kaldet akne.