Hårtab

/Hårtab

Generelt om Hårtab

Hårtab

Androgen alopeci er ofte på dansk oversat til ´mandligt hårtab´, hvilket er mangelfuldt, eftersom hårtab rammer kvinder såvel som mænd.
Mens hårtab hos mænd ofte starter ved hårkransen – og i det videre forløb kan føre til total skaldethed – bliver kvinder tyndhårede overalt på hovedet og hårgrænsen flyttes ikke.
Androgen alopeci fører yderst sjældent til total skaldethed hos kvinder.
Hårtab og udtynding af håret hos kvinder skyldes ofte de naturlige forandringer i hormonerne, som indtræffer i
overgangsalderen. Det er dog især mænd, som rammes af denne tilstand, og symptomerne (selve hårtabet) er også mere synlige hos mænd.

Mandligt hårtab skyldes en genetisk bestemt følsomhed overfor androgener såsom det mandlige kønshormon, testosteron. Derved omdannes testosteronen i hårsækkene til dihydrotestosteron, hvilket hæmmer hårvæksten. Dette gælder især de hårsække i hovedbundens områder med flest androgen-ceptorer, mens hårsækkene i andre områder i hovedbunden vil være mere modstandsdygtige mod androgen alopeci.

Dihydrotestosterons indvirkning på mænd og kvinders hårtab har medført en målrettet intervention i behandlingsformerne mod hårtab. Dette med henblik på at forhindre hormonet i at agere på hovedbundens receptorer.

På billedet ses den britiske skuespiller Davis Suchet, som “lider” af hårtab.