Behandling - hårtab

/Behandlingsformer

Behandlingsformer - hårtab

Generelt om behandling af hårtab

Selvom mange vælger at acceptere at leve et liv med tyndt hår eller skaldethed, er behandling af hårtab for længst blevet en millard-dollars-industri.
Behandlingsformerne kan enten reducere eller standse hårtab. Det er især i hårtabets tidlige stadier, at behandling virker. Det er yderst sjældent, at den fulde hårpragt kan genvindes helt.
Hårtab (androgen alopeci) er et følsomt emne. Selvom oplevelsen af hårtab kan være svær at acceptere, er hårtab generelt ikke defineret som en sygdom.

Mænds hårtab har gennem tiderne været et stort marked for kvaksalveri, hvor behandling med dokumenteret effekt har været en mangelvare.
Dette gør sig især gældende for en række af de alternative behandlingsformer.

Hårtab kan dog behandles medicinsk med variende succes.

På billedet til højre ses en mand med begyndende hårtab.

Behandlingsformer ved hårtab

Minoxidil (markedsført som Rogaine eller Regaine) kan købes i håndkøb og kendt for at nedsætte eller standse hårtab og endda genvinde hårvækst. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor Minoxidil medfører hårvækst.

Minoxidil er en kaliumkanal agonist – dvs. en substans, der bindes til en receptor, som aktiverer en kemisk proces i en celle. Minoxidil indeholder en kemisk struktur af nitrogenmonoxid (NO) eller kvælstofoxid, hvis udvidelse (dilation) af blodårene menes at danne grobund for en kvælstofoxid agonist. Denne udvidelse af blodårene (vasodilatorisk effekt) forbedrer herved blod- og næringstilførslen til hårsækkene.

Eftersom Minoxidil er en nitrogenmonoid forbindelse, er det nærliggende at forvente, at minoxidil vil reagere mod enzymet guanylyl cyclase, der er involveret i processen omkring udvidelse af blodkarene (vasodilation). Dette har dog hidtil ikke været videnskabeligt bevist. Oprindeligt var Minoxidil brugt som behandling mod højt blodtryk.
Generelt virker Minoxidil mest hensigtsmæssigt under følgende betingelser:

· Jo yngre patienten er, jo bedre resultater
· Jo mindre skaldet område, jo bedre resultater
· Produktet giver bedst resultat ved skaldethed på issen – “månen”
Desværre forsvinder synlige forandringer i hårvæksten inden for få måneder, såfremt behandlingen ophører. Hermed er man afhængig af en permanent brug af medikamentet, hvilket hurtigt kan blive en dyr erfaring.

Finasterid (markedsfrt som Proscia og Proscar) sænker dihydrosteronenen (DHT), der er det afgørende hormon ved arveligt hårtab. Det fås i tabletform. Finasterid findes under mærket Propecia (1mg finasterid), der er beregnet til at behandle hårtab. Det er dog også muligt at anvende Proscar (5 mg finasterid), der egentligt er beregnet til prostataforstørrelse. Anvender man Proscar i forbindelse med hårtab, er det nødvendigt at dele tabletterne over. Finasterid er receptpligtigt og udelukkende beregnet til mænd.

Dutasterid (markedsfrt som Avodart, Avidart, Avolve, Duagen, Dutas etc) er et lægemiddel, der ligesom finasterid sænker mængden af dihydrosteron. Det findes lægemiddelet bl. a. i Avodart mod prostatacancer. Der foreligger endnu ingen undersøgelser, der dokumenterer, at det er effektivt og ufarligt at anvende mod hårtab.

Laser-behandling (Low Level Laser Therapy, LLLT) er en behandlingsmetode, hvor laserlys stimulerer vævet i hovedbunden og dermed også blodcirkulationen til hårsækkene, hvilket danner grundlaget for større produktion af hårceller.
Især i hårtabets tidlige stadie, hvor de svækkede hårsække endnu eksisterer, kan laseren stimulere og dermed genåbne hårsækkene, hvor nye hår kan vokse frem. Behandlingen er egnet for såvel mænd som kvinder.

Laserbehandlingen er en behandlingspakke, som strækker sig over 1 år med adskillige behandlinger, hvoraf de fleste laser-stimuleringer foregår i starten af behandlingsforløbet i tæt forlængelse af hinanden. Hyppigheden af behandlingerne aftager over tid, og normalt ses resultaterne inden for en periode af 3-6 måneder. Hver behandling varer typisk 15 minutter.

Der er blevet lanceret en række andre præparater til behandling af hårtab, bl.a. urtemedicin, men der foreligger ingen videnskabelige undersøgelser, der påviser en dokumenteret effekt. Hvad angår mandlig skaldethed er kun Minoxidil og Finasterid godkendt af U.S. Food and Drug Administration (FDA).

På billedet til højre ses en mand med et hårtab der grænser til skaldethed

blank